Alanya

Alanya, ook wel de stad van twee baaien genoemd, is een bekende Turkse vakantiebestemming welke geliefd is bij jong en oud. Het ligt pal aan de Turks Mediterraanse kust, tussen het Taurusgebergte en de Middellandse Zee. Het is vooral populair bij toeristen uit Scandinavië, Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. Alanya biedt alle ingrediënten voor een idyllische strandvakantie waarbij de gevarieerde horeca, het bruisende nachtleven en de historische en culturele erfenis van de stad een extra dimensie bieden. Dit alles maakt de stad een populaire vakantiebestemming voor zowel jongeren als gezinnen.

Alanya is heel makkelijk bereikbaar via vliegveld Alanya.

Het klimaat van Alanya

Uiteraard draagt het tropisch Mediterrane klimaat ook bij aan het ultieme vakantiegevoel. In de zomer kun je genieten van een gemiddelde temperatuur van 28 graden die redelijk constant is. Ideaal weer om een duik in het zwembad te nemen of om te genieten van één van de twee goed onderhouden zandstranden die de stad biedt.

alanya-regioCultuur en historie in Alanya, Turkije

De twee stranden worden gescheiden door een rots waarop een zeer indrukwekkend Ottomaans kasteel te vinden is. Deze burcht uit de 13e eeuw bevindt zich op een hoogte van 250 meter op het schiereiland en biedt een fraai uitzicht op de Middellandse Zee. Onderaan deze rots in de haven van Alanya staat trots de achthoekige rode toren uit de 13e eeuw. Ook deze is te beklimmen en, hoewel minder hoog dan het kasteel, ook hier heb je vanaf de 5e verdieping een geweldig uitzicht op zee.

De afbeelding hiernaast: Alanya.

Een andere bekende bezienswaardigheid in de nabijheid van de stad is de Piratengrot. Deze grot met druipstenen was vroeger een schuilplaats voor piraten en nu een veel bezochte toeristische trekpleister. Een andere grot, de Liefdesgrot, is iets minder bezocht vanwege de ingang op 6 meter hoog en de uitgang op 10 meter hoog.

Alanya biedt een aantal musea die, als je geïnteresseerd bent in de cultuur en historie van de plaats, een bezoekje waard zijn. Maar als je door de stad wandelt tussen de oude gebouwen en moskeeën dan waan je je ook in het oude historische Turkije.

Sportiviteit

Alanya biedt veel mogelijkheden voor de sportieve toerist. Aan het strand worden diverse watersporten aangeboden, waaronder parasailen en waterskiën. Buiten de stad kun je wandelen en klimmen in het Taurusgebergte, maar bijvoorbeeld ook raften in de spectaculaire Alara rivier. Voor gezinnen zijn er meerdere zwembaden om de kinderen lekker te laten spelen. Voor groot watervermaak zijn er ook verschillende aquaparken in en net buiten Alanya met vele glijbanen en attributen die kinderen, groot en klein, helemaal geweldig vinden.