De badplaats Antalya

Antalya (niet te verwarren met Alanya) is al meer dan 2000 jaar het centrum van de Turkse Rivièra. Deze grote stad in het zuidwesten van Turkije ligt aan de Middellandse Zee en bevindt zich in de gelijknamige provincie Antalya. De stad is inmiddels uitgegroeid tot de grootste internationale badplaats en heeft veel te bieden als zon-zee-strand vakantiebestemming. Het heeft namelijk een Mediterraan klimaat met warme en droge zomers met een gemiddelde temperatuur van 34 graden en een gemiddelde zeetemperatuur van 27 graden. Het noordelijk gelegen Taurusgebergte beschermt de stad namelijk tegen koude windstromen vanuit het binnenland waardoor de zomers aangenaam en warm zijn.

Omdat de stad internationaal gezien zo populair is, is het prima bereikbaar via Antalya Airport (AYT).

antalya-stadAntalya: Oud versus nieuw

De stad Antalya heeft een rijke historie, maar daarnaast ook een heel modern gedeelte die veelal gericht is op het toerisme. In het antieke centrum, de Kaleici, vind je veel authentieke moskeeën en pleinen. De oude stad heeft een autovrij centrum met veel winkeltjes en restaurantjes die tot ’s avonds laat open zijn. Je vindt hier volop oude architectuur in de oude gebouwen en huizen. Ook de hoge stadsmuren geven het oude centrum karakter met als hoogtepunt de Poort van Hadrianus. Deze poort is één van de best bewaarde triomfbogen uit de Romeinse tijd en geheel uit marmer opgetrokken.

Daartegenover staat het moderne leven van Antalya. Aan de oostkant van de stad vind je grote 5-sterrenhotels aan het strand met daarachter moderne winkelcentra. Antalya beschikt over een lange, moderne winkelstraat met wuivende palmen waar vele internationale winkelketens zich gevestigd hebben, maar biedt daarnaast in dezelfde straat ook winkeltjes van lokale handelaren. Alle winkels zijn tot laat in de avond geopend.

antalyaZon-zee-strand

In deze badplaats aan de Turkse Rivièra vind je de kust een aantal kilometer buiten het stadscentrum. Hier heb je de keuze uit twee stranden, het Konyaalti strand en het Lara strand. Het Konyaalti strand ligt ten westen van de stad en is ongeveer drie kilometer lang. Het strand bestaat uit kiezels en wordt veel door de inwoners van Antalya gebruikt om hun watersport uit te oefenen. Konyaalti ligt aan de promenade en een beachpark en is het meest bezochte strand van de stad.

Het Lara strand ligt aan de andere kant van de stad, aan de oostzijde en bestaat uit zand. Aan dit strand vind je de vele 5-sterrenhotels in een moderner gedeelte van de stad. Het is maar liefst elf kilometer lang, maar desalniettemin minder goed bezocht dan Konyaalti.